sobota, 24 grudnia 2011

Makówki- bo miś zaczyna święta

Dzisiaj ujawnię wszystkim przepis na makówki mojej Mamy ;)
Potrzebujemy:
2 puszki maku,
1 chałkę, sucharki, lub francuza
ok 2 szklanek  ciepłego mleka
2-3 łyżki miodu
Suszone bakalie ( my używamy):
żurawiny,
wiórek kokosowych,
fig,
daktyli,
migdały,
orzechy włoskie, laskowe,
morele,
rodzynki,
śliwki.
Przygotowanie:
Najpierw wszystkie bakalie drobno kroimy do osobnych miseczek. Do misy wykładamy pierwszą warstwę maku, następnie moczymy chałkę w ciepłym mleku wymieszanym z miodem, i dajemy jako drugą warstwę, a następnie posypujemy wszystkimi pokrojonymi bakaliami. Powtarzamy te trzy kroki do wypełnienia misy, lub skończenia się produktów.
Efekt końcowy:








Makówki robię z mama dzień wcześniej i wstawiam do chłodnego miejsca. Jest to bardzo słodkie danie ale zarazem bardzo smaczne;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz